klik sini kalau berani!

kome hensem tapi takde ipad. nah ambik la!

Friday, September 30, 2011

iCEPS 7

 
Ini adalah sejenis iklan sosial. Sebagai ex-student Fakulti Ekonomi dan Muamalat (FEM) projek tahun akhir kami ialah menganjurkan Konvensyen Keusahawanan Islam (islamic convention of entrepreneurship=iCEPS). Ini kali ke 7 ye kanak-kanak sekalian. Aku punya dulu kali ke 6. Banyak aktiviti akan dijalankan seperti pameran dan jualan2. Pada kome yang berada berdekatan Nilai dan kawasan yang sama waktu dengannya, marilah kita bersama2 memeriahkan iCEPS nie. Nak tau lebih lanjut tentang aktiviti yang akan diadakan kome boleh klik sini.

Tarikh : 6-9 Oktober 2011
Lokasi : Dataran Nilai, Nogori Sombilan

Jumpa kome di sana di sana di sana di sana..........

Thursday, September 29, 2011

Sunut

Pernah dengar kumpulan Langsuyr? Tak pernah? Kome memang tak cukup metal. Langsuyr merupakan antara kumpulan 'besi hitam' legenda di Malaysia dan nusantara. Apa yang paling membanggakan adalah kumpulan ini berasal dari Ipoh. Walao eh! Hari nie aku nak kongsi antara lagu feveret aku.


Bapakku marahlah lagi
Habeshhh Cd dibakar
Habeshhh zineku dibakar
Habeshhh tshirt dibakar

Bapakku marahlah lagi
Habeshhh demo dibakar
Habeshhh poster dibakar
Habeshhh gitar dibakar

KORUS
Kalau ini macam lebih baik aku jadi Mat Dangdut..!!!
Jadi Mat Disko!!!
Jadi Mat Pop Indon!!!
Jadi Mat Hip Hop!!!
Jadi Mat Racing!!!
Jadi Mat Pet!!!
Jadi Bohjan!!!

(ulang sampai termuntah)
Metal habis kan? Malangnya sekarang kumpulan ini dah takde sebab ahli-ahli mereka kecewa dengan penerimaan masyarakat tentang 'besi hitam'. Sehinggakan video klip yang dibuat dengan kos yang mahal diatas dengan tujuan komersial tidak diterima oleh syarikat2 tv. Kesian kat dorang.

Wednesday, September 28, 2011

Lapangan Terbang Paling Awesome

Lapangan Terbang St Marteen yang terletak di Kepulauan Carribeans tidaklah terkenal seperti tempat2 lain. Airport ini terkenal kerana terletak berdekatan dengan pantai dan diakui antara airport paling mencabar di kalangan pilot. Apa yang mencabarnya? Kome boleh layan gambo-gambo di bawah. Memang awesome.


Tadaa..ada unsur2 horror tak? haha..Inilah yang menjadikan lapangan terbang ini begitu mencabar kepada pilot dan pengalaman baru kepada pelancong.



Salah satu lagi aktiviti yang mencabar di sini adalah terbang bersama jet blast. Jet blast atau tujahan jet (yeke?) berlaku ketika enjin pesawat dihidupkan dan membolehkan impak berlaku. Tak paham? Aku pun tak paham ape yang aku kabo nie.

 tanda bahaya mengingatkan pengunjung tentang bahaya jet blast


Tapi kebanyakannya degil dan tetap mahu merasai tujahan jet. Pernah direkodkan ada orang yang pernah terbang sejauh 50M kerana tujahan tersebut. Walao eh!

Monday, September 26, 2011

Segmen : 1st Segmen Santri ; Komputer Kesayanganku..

Ini adalah segmen tajaan santri. Sebab tajuknya pasal komputer, kena la cite pasal komputer. Takkan la nak cite pasal motor pulak ye dak? Kome yang nak join boleh klik sini.


Inilah komputer kesayangan aku. Baru pakai dalam 6 bulan lebih gitu. Ada bau kedai lagi. Sebelum nie ada pakai laptop tapi sebab laptop tak mampu memuaskan nafsu game aku, aku pun angkat la sebijik PC macam di atas. Spec biasa jek, pakai i3, grafik kad nvidia jenis hapa ntah, RAM 4g, motherboard Asus, 500g hardisk, speaker jenis zaman jahiliah punya. Cukup la nak main Call of Duty : Black Ops pakai high resolution tanpa sangkut2. Hehe..Tapi manusia tak pernah puas. Ada rezeki lebih nanti kita kasi up la ini PC. =)

Sunday, September 25, 2011

Karnival Usahawan Desa (KUD)

Benda nie dah pun berakhir hari ini (25 Sep) tapi alhamdulillah aku dapat jugak menjejakkan kaki ke sana. Sebenarnya tujuan aku ke sana hanyalah sebagai tempat persinggahan sebelum aku ke Subang. Kawan aku yang nak ke sana, aku temankan dia jek.

Perjalanan kami bermula di Nilai. Cuaca seram-seran sejuk selepas hujan menemani kami. Sampai saja di Putrajaya, kami pergi parking motor dulu sebab kami bawak motor. Ada banyak gerai dan pameran di sini terutamanya yang berkaitan usahawan desa dan IKS. Ada juga pameran dari agensi kerajaan seperti MARA dan Jabatan Orang Asli.

Model KUD

Gerai-gerai pameran yang banyak nie tidaklah menarik nafsu aku melainkan makanan-makanan yang enak. Di KUD ini juga ada pertunjukan masakan dari pelbagai negeri di Malaysia. Negeri paling kaya di Malaysia iaitu Perak (kaya sebab takde negeri emas) mempersembahkan rendang tok, pecal, dan laksa kuale kangso. Cayalah Perak!

gerai orang Perak.

Dah puas menjelajah Putrajay, kami pun teruskan perjalanan ke Subang. Serius aku tak tau jalan ke sana. Aku ikut signboard jek. Tapi disebabkan Wak iaitu model di atas yakin dengan aku, maka aku tabahkan hati. Perjalanan hari nie sangat adventure. Malah menguatkan azam aku lagi untuk menjelajah Malaysia dengan motor. InsyaAllah suatu hari nanti...

Saturday, September 24, 2011

5 Negara Tercomel Di Dunia

Comel pada definasi aku bermaksud kecik. Mari kita terjah negara-negara kecik yang wujud di muka bumi ini.

5. San Marino


Ditemui pada tahun 301 sebelum masihi dan dipercayai negara paling tua di eropah. Terletak 700 M dari paras laut dan mempunyai 29000 penduduk. Pasukan bolasepak mereka masih bersaing di kelayakan Piala Dunia bersama England.

4. Tuvalu



Negara kepulauan pasifik juga diiktiraf antara pulau tercantik di dunia. Mempunyai 12000 penduduk. Paling terdedah dengan ancaman global warming kerana paras tertinggi di pulau ini hanya setinggi 5 M.

3. Nauru


Negara yang hanya mempunyai saiz sepertiga dari saiz Manhattan, New York dan mempunyai 13000 penduduk. Juga terancam akibat global warming sehingga Presiden Nauru pernah berkata "I forgive you if you have never heard of Nauru — but you will not forgive yourselves if you ignore our story."

2. Monaco


Negara comel yang paling dikenali kerana F1 dan Monte Carlo. Juga mempunyai taraf hidup antara yang tertinggi di Eropah dan penduduk yang mempunyai antara umur paling panjang antara 90-95 tahun.

1. Vatican City


Negara terkecik di dunia tetapi paling ramai dikunjungi kerana Vatican nie macam Mekah la kiranya. Mempunyai pasukan tentera sendiri yang ditugaskan untuk mengawal Pope.

sumber : kakiheboh.com

Thursday, September 22, 2011

Interview

Semalam telah bermula interview pertama aku sebagai warga KL. Aku mintak jawatan balaci kat Country Height Resort Kajang. Aku memang suka jadi orang bawahan nie, rasa humble dan rendah diri begitu tebal dalam sanubari.

Aku pergi dengan sorang kawan aku dari Nilai. Janji pukul 9 datang pukul 9.30. Biasa la tu. Setelah berpusing hampir sejam dan sesat sampai ke Bangi, akhirnya kami tiba di destinasi. Kawan aku yang masuk interview dulu, aku tunggu kat luar sambil isi borang cikit. Tak lama kemudian beliau pun keluar.

Aku : Camne interview? Ok tak?

Wak : Tak ok. Kita ada degree, dia nak amek lepasan SPM jek. Tapi kalau ko nak merasa pengalaman kena interview, masuk la..

Aku : Ahh taknak la aku. Jom blah...

Akhirnya aku tak masuk interview pun. Sekian terima kasih...

Monday, September 19, 2011

Kelab Paling Power Di Muka Bumi

Malam tadi telah bertemu buku dan ruas. Man Utd dalam 4 game sebelum nie telah menelan kelab-kelab kecik yang tidak bermaya seperti Tadika Arsengal tanpa belas kasihan dan akhirnya bertemu antara pencabar terkuat iaitu Rumah Orang Tua Chelsea.

2. Seperti biasa perlawanan berlangsung kencang dan mendebarkan. Tapi pasukan orang tua lebih banyak pegang bola. Bayangkan first half saja Chelsea ada 15 goal attempt, Man Utd ada 3 jek. Bezanya semua percubaan gol Man Utd masuk, Chelsea haram...

3. Abang Torres berjaya akhiri badi sumpahan. Tak dapat gua nak kutuk2 dia lagi. Tapi bangang beliau semakin menjadi2 selepas berderet-deret percubaan selepas tu gagal. Paling epik sekali selepas dia menggelecek melepasi De Gea dan tinggal nak tolak masuk cikit jek. Memang epik.

Tahi! tahi! tahi!

4. Abang Rooney kurang power semalam. Walaupun dapat buat sebijik gol, tapi sebenarnya dia boleh hatrik malam tadi. Sebelum ambik penalti yang tak masuk, aku perasan dia ada jeling kat Terry. Padan muka dah kena sumpahan Moscow.

Omak kau jatuh pulak!

5. Tanpa was2 lagi, Man Utd adalah kelab paling power buat masa sekarang. Barca? itu kelab paling kuat menipu.
"huk3..man utd memang power..gua terpaksa akui.."

"jangan nangis torres, nanti gua belanja lu ais"

Sunday, September 18, 2011

Skor Yob Skor!

Malam tadi tengok bola Perak lawan Sabah kat Astro Arena. Perak menang 2-1 dan layak ke suku akhir (kot?).

Meremang bulu roma aku bila dengar penyokong stadium nyanyi "Ipoh mali talak sombong" setiap kali gol dan masa hujung perlawanan. Teringat suasana yang sama bila aku pergi ke stadium bulan lepas.

Harap atmosfera nie dapat kekal sampai final. Yearghhh..

video

Saturday, September 17, 2011

Siri Barang-Barang Legend #2 : Gameboy Advance

 gameboy aku sebijik macam nie. memang barang rare


Masa zaman orang tengah seronok layan playstation dengan dreamcast, aku lebih teruja dengan mainan bernama Gameboy. Bagi aku gameboy nie mudah dan boleh dibawak ke mana-mana. Hatta semasa berak sekalipun. Jadi berbekalkan keazaman yang tinggi aku mula mengumpul duit untuk membeli barang idaman.

Harga gameboy masa tu dalam RM 360. Aku ambik masa setahun untuk kumpul tapi malangnya masih tak cukup. Dengan kuasa veto yang ada pada aku sebagai anak sulung, aku mengepau duit adik2 sambil menerangkan kepada mereka kelebihan gameboy berbanding belajar. Akhirnya duit pun dah cukup. Aku naik basikal ke pekan Kangar sejauh lebih kurang 5km ke kedai idaman.

Gameboy memang menjadi kegilaan kami adik-beradik masa tu. Walaupun harga game dia mahal nak mampus dan guna bateri AAA pulak tu, kami tabah mengharungi segala rintangan. Apa dah jadi kat gameboy aku sekarang? Entah la. Tapi kegigihan kami adik-beradik untuk mengumpul duit demi mendapat barang idaman tetap kekal sampai sekarang.

Thursday, September 15, 2011

Terima Kasih Orang Tapah

Tengahari tadi aku memulakan perjalanan mencari rezeki ke KL. Dua hari sebelum bertolak aku dah pastikan yang motor aku dalam keadaan perfect dan hensem. Minyak hitam, plug, tayar, bla3..Ok semua dah setting baik, barang pun dah siap packing. Dengan restu dari mak bapak aku, aku pun mulalah bergerak.

Bagi kome yang ada baca entri2 sebelum nie, aku pernah buat pembedahan paling bahaya kat motor aku. Rasa cuak jugak bila nak bawak jalan jauh nie. Setelah rasa bosan dengan pemandangan highway, aku ambik keputusan untuk keluar ke Gopeng dan ikut jalan lama.

Perjalanan lancar tanpa sebarang masalah. Ada hujan gerimis yang manja2 menyejukkan cuaca. Sedang aku feeling melayan perasaan, tiba2 enjin motor aku mati. Masa tu aku kat Temoh, antara Kampar dan Tapah. Aku cuba godek2 enjin bagi sedap hati namun beliau tetap tak mau hidup. Jadi aku cuba tolak motor ke Temoh dan aku jumpa brader jual air kelapa kat tepi jalan. Beliau offer untuk tolong tolak motor aku dan aku pun setuju jela.


Setibanya di Pekan Temoh, brader tu terus bawak aku ke kedai motor yang boleh dipercayai. Malangnya kedai tu tak dapat nak buat pape sebab enjin motor aku dah jahanam. Tauke tu suruh bawak ke Pekan Kampar yang lebih besar dan lagi banyak barang. "Mampos nak kena patah balik pulak" keluh hati aku.

Sedang aku menangisi nasib, tiba2 sorang lagi brader yang tengah lepak2 kat kedai tu offer untuk bawak aku ke Kampar. Tanpa berfikir secara kritis tentu la aku terus setuju. Di Kampar beliau menunjukkan aku kedai yang best dan banyak barang spare part. Tapi esok baru motor aku boleh siap. Sekali lagi beliau tumpangkan aku tumpang balik ke Tapah dan disana aku berjumpa dengan member aku.

Serius aku terharu dengan kebaikan mereka. Brader tu tolong aku dengan alasan "dulu aku pernah jadi macam ko, aku tau camna rasanya motor rosak kat jalan..."

Terima kasih orang Tapah. Tak terbalas budi baik kome semua...

4 tahun berjuang, akhirnya beliau kecundang..

Tuesday, September 13, 2011

Video Yang Boleh Buat Kome Menangis Terharu

video

Menangis tak? Terharu tak? Kome jangan cuba nak tahan air mata tu. Aku yang tabah nie pun hampir2 meleleh air mata. Ok aku tak nangis tapi aku ada rasa sedey jugak cikit.

Monday, September 12, 2011

Jersi Baru QPR Dengan Sponsor MAS dan Air Asia





 Jantan dan gadis-gadis. Rosak Gambar

Gadis-gadis sahaja. Baru nampak cantik sikit

Amacam? Ada rasa macam nak angkat 1 tak?

Sunday, September 11, 2011

Man Utd vs Bolton

Malam tadi telah berlangsung perlawanan derbi manchester antara pasukan terkuat didunia menentang Bolton. Adik Wellbeck yang injured digantikan dengan adik Chicharito yang power manakala adik Smalling ditugaskan memanaskan bangku simpanan. Adik Jones yang biasa di bek tengah ganti tempat dia.

Seperti derbi yang lain perlawanan berlangsung agak panas dan penuh aksi. Adegan tackle-menekel berlangsung dari minit ke 5 lagi. Minit ke 5 juga dah ada gol dari adik Chicharito. Gila hapa makan budak2 nie. Aku dah nampak Bolton bakal ikut jejak langkah tadika Arsenal.


 gaya sepakan Chicharito yg tak mungkin dapat ditiru budak tadika arsengal

2 hatrik berturut-turut. penangan lemang dan ketupat raya gamaknya


 Full time : 5-0. Abang Rooney hatrik adik Chicha 2 bijik. Aku tido dengan bahagia semalam ditemani hujan.

adik2 power harapan keluarga di masa depan

Saturday, September 10, 2011

Movie Review : Nasi Lemak 2.0






Mula2 masa nak beli tiket, aku terkejut jugak tengok seat yang hampir penuh. Wah, tak sangka betul. Ramai jugak yang berminat nak tonton cerita ini. Rasanya ramai yang dah tau kot pasal Namewee, mamat yang penuh kontroversi. Sekali sekala tengok filem cina malaysia apa salahnya. Support cikit beb...

Cerita mengisahkan tentang Hero Huang yang cuba untuk mencari resipi nasi lemak terbaik. Dalam perjalanan mencari resipi tersebut, beliau telah menemui pelbagai pengalaman dan berjumpa dengan pelbagai jenis orang. Mengapakah beliau cuba mencari resipi tersebut? Adakah beliau berjaya dalam misi tersebut? Seperti biasa, saspen la.

Ok, jalan cerita ada banyak kurang, tapi berjaya ditutup dengan banyak adegan lawak. Adegan menyanyi2 pun banyak jugak. Banyak scene2 mengarut tapi enjoy. Pendek kata, aku cadangkan cerita ini kepada orang yang dah lama tak gelak ataupun sense of humor mereka hampir hilang. Lupa pulak, aku rasa cerita ini ada pengaruh cerita God of Cookery lakonan Stephen Chow. Tengok God of Cookery dulu baru tengok Nasi Lemak 2.0 ok.

Rating? Rasa macam nak bagi 6/10 tapi aku up cikit jadi 7/10.

"Anjing tak kurus kerana tak rindu, manusia jadi kurus kerana rindukan seseorang"

Friday, September 9, 2011

Terima Kasih Kerajaan Untuk Cukai Topup



Rasanya ramai yang dah tau kot, bermula 15 September ini cukai perkhidmatan untuk topup telefon akan dikenakan sebanyak 6%. Bermakna topup RM 10 akan jadi RM 10.60.

Sebagai rakyat 1 Malaysia yang prihatin aku ingin mengucapkan berbanyak2 terima kasih kepada kerajaan untuk cukai yang bakal dikenakan. Yela, rakyat Malaysia kan semua bergaji tinggi, semua gaji atas RM 3000. Kalau setakat 6% cukai takda hal la. Makanan naik harga, minyak naik la macam mana pun kami rakyat marhaen yang kaya takda hal. Gaji kami rakyat marhaen sama je macam gaji menteri2 sekalian.

Harap2 malam nie dapat mimpi gaji naik lagi. Harga minyak naik lagi pun ok. Aku suka.

Monday, September 5, 2011

5 Angkatan Tentera Paling Elit Di Dunia

Gaban dalam bahasa klasik bermaksud sempoi, power, ataupun kuat. Ada 5 pasukan elit tentera yang dikhabarkan antara yang terkuat dan paling terlatih.

5. Kopassus (Indonesia)
Ditubuhkan pada 1952 dan merupakan angkatan elit dalam tentera Indonesia. Kopassus merupakan kependekan dari Komando Pasukan Khusus dan mula menjadi terkenal pada 1981 setelah menyelamatkan tebusan kapal terbang dalam peristiwa Imron. (Kome boleh cari kat google pasal peristiwa Imron)

4. Sayeret Matkal (Israel)



Tengok nama pun dah macam jahat kan? Dikatakan mereka mahir dalam segala jenis martial art dan tau segala jenis taktik perang. Paling dikenali untuk Operasi Entebbe dalam menyelamatkan tebusan pada 1976 penerbangan Air France di Lapangan Terbang Uganda Entebbe. Satu askar Israel, 45 askar Uganda, enam perampas dan tiga tebusan terbunuh dalam operasi, yang sekurang-kurangnya menyelamatkan 100 tebusan.

3. The Kaibiles (Guatemala) 

 Tentera berani mati dari Guatemala yang power dalam peperangan hutan dan cekap dalam operasi menyelamat. Motto mereka ialah “If I advance, follow me. If I stop, urge me on. If I retreat, kill me.”

2. Alpha Group (Russia)


Skuad anti pengganas dari Russia. Masih ingat peristiwa Beslan? Dalam peristiwa itu sebuah sekolah telah ditawan oleh pejuang Chechen. 1200 tebusan telah ditawan. Walaupun operasi menyelamat berjaya, tapi deme teruk dikritik kerana menyebabkan 350 orang terbunuh.

1. U.S Navy Seals



Seperti yang dijangka, sudah tentulah mereka yang pertama dalam carta. Seals bermaksud sea, air, land dimana mereka mahir dalam segala peperangan melibatkan apa jua bentuk muka bumi. Operasi menangkap Saddam Hussein dan pembunuhan Osama juga dilakukan mereka.

Sunday, September 4, 2011

Stranger Than Fiction


Seriously aku memang tak suka dengan cerita2 yang berunsurkan drama. Tapi bila kawan aku rekemen supaya tengok cerita ini dengan gaya yang bersungguh sambil memuji2 dengan gaya bahasa yang aneh, aku pun mula terpedaya dengan pujuk rayu dia. Sumpah cerita ini memang terbaik hanya dari ladang!

Gaya penceritaan lebih kurang macam novel, aku tak pernah jumpa lagi cerita berunsur macam nie. Kisah tentang seorang Harold Crick lakonan Will Ferrell yang sering mendengar bunyi2 aneh disekeliling dia seperti ada orang menceritakan kisah hidup dia. Lebih kurang macam nie la, ape perasaan kome bila ada menceritakan tentang kisah hidup kome dan kisah itu pula betul2 ditulis? 

Mula2 Crick cuma menganggap tu cuma benda bodoh yang saja menganggu kehidupan hariannya, tapi bila semakin lama menjadi semakin annoying menyebabkan dia mula tertekan. Dia mula mencari punca suara tersebut dan akhirnya dia menemui perkara yang mengejutkan iaitu.....

Haa..saspen tak? Hahaha. Seperti biasa la aku memang suka elemen saspen nie. Bagi yang belum tengok lagi, aku jamin kome akan puas hati. Nak download boleh klik di sini. Ini blue-ray punya gambar, memang tiptop.

Seperti biasa juga aku akan bagi rating. Kali ini tinggi sikit. 8/10. Selamat menyedut dan selamat menonton.

Saturday, September 3, 2011

Raksasa Gorgon

Hari nie ada cikit open house kat rumah aku. Rumah makcik aku pun ada buat jugak. Best makan open house kat rumah makcik aku nie, ada kek secret resepi, ada soto, ada domino pizza, ada beratus2 cucuk sate dan bermacam2 jenis juadah lagi. Memang meriah dan menakutkan mengenangkan jumlah makanan yang dihadam oleh usus aku hari ini.

Nak dijadikan cerita, seekor raksasa gorgon yang telah ditawan selama sebulan telah terlepas tadi. Raksasa berkenaan telah menghabiskan 8 keping pizza, 10 cucuk sate, bermangkuk2 soto dan nuget yang tidak terkira banyaknya. Seorang jurukamera bergegas mahu mengambil gambar raksasa berkenaan tapi malangnya hanya bahagian usus yang kelihatan..

lihat perutku, rampingkan..aummmm

Esok ada kenduri kahwin pulak. Harap raksasa tersebut dapat mengawal tingkahlaku beliau.

Thursday, September 1, 2011

Duit Raya #2

Disebabkan tahun nie aku tak dapat nak bagi duit raya, nampaknya aku terpaksa la tebalkan muka dari meminta duit raya daripada makcik2 dan pakcik sekalian.

Tapi kenapa deme bagi jugak duit raya kat aku? adakah muka aku terlalu keanak-anakkan? Aku rasa aku takde buat2 muka comel sepanjang hari raya.


dengan duit raya yg ada gua berjaya angkat sebuah kelisa turbo

Selamat hari raya. Maaf zahir dan batin =)