klik sini kalau berani!

kome hensem tapi takde ipad. nah ambik la!

Sunday, July 31, 2011

1 malam di sungai besi

"juju..aku dah sampai. rindu aku tak?haha"

"rindu mende, apasal ko sampai lambat haa?? mbah dah bising2 dah tau" mbah bermaksud nenek dalam bahasa jawa. harap maklum.

"ala sori la. aku sesat la. KL nie bukan kawasan aku. eh ko masak apa hari ni?" biasa la nak kenal manusia-manusia yg rakus ini mereka akan meluru ke dapur daripada berbasa basi dengan saudara mara.

"aku takde masak pape pun. tadi ada la masak tapi tunggu ko punya lama habis jgk la aku makan" yaa..kami bersaudara sudah tentu la beliau juga rakus seperti aku.

"takpe la aku pun da kenyang jgk. eh, ada nuget nie. elok kan?" belum sempat beliau menjawab, aku dah ratah 2-3 bijik.

"tu pagi tadi punya. aku rasa tak elok la, macam ada bau2 sikit." juju cuba utk memberi amaran kepada aku.

"yeke? takpe takpe. perut aku kuat. takda hal punya la" kata aku sambil menghabiskan baki nuget yg ada.

keesokan harinya, aku bertapa di tandas tanpa henti.

Friday, July 29, 2011

kedai sarapan pagi yg best kat ipoh

sepanjang tempoh aku bekerja, aku telah diperkenalkan dengan kawan2 aku beberapa kedai makan yg best kt ipoh nie. Senarai ni takde ikut top 10 ke, susunan dari atas ke bawah ke, aku tulis ikut sedap aku jek.

1. Restoran Kosiswa


kenapa namanya kosiswa? agaknya sebab nama nie unik kot. orang ipoh sila beri perhatian. kedai ini amat popular. polis2 dan penjawat kerajaan banyak menghabiskan masa di sini (opss).
kedai ini terletak di tebing sungai kinta berhampiran yik fong yg pasti menjanjikan suasana makan yg mengasikkan. antara menu spesel di sini ialah kuewtiow kaw2 berapi dan makaroni. yaa..makaroni adalah menu yg jarang dijumpai di kedai makan lain. harga? ini ipoh beb. sangat2 berpatutan.


2. Warung Kak Yah

Ini satu lagi destinasi sarapan popular warga ipoh. sangat sukar mencari parking di sini pada pukul 8.30 pagi. terletak di silibin dan satu2nya gerai dalam senarai ini yg mempunyai cawangan, iaitu di jelapang. gerai kak yah menyediakan banyak menu sarapan seperti roti goyang telur (memang best), kari fishball berapi dan aneka makanan bergoreng seperti mee, bihun, kuewtiow pada harga hanya RM 3 sepinggan. tetapi apa yg membuat warung kak yah berbeza dari kedai lain ialah karinya. rasanya memang lain dari kari yg lain. terbaik!

kari terbaik di perak


3. Restoran Bonda

Terletak di Medan Ipoh Raya, menjadi tumpuan banyak pekerja marhaen di waktu pagi bukan kerana kesedapan makanannya, tetapi kerana harganya yg teramat-amat murah seperti tesco. Cuba kome bayangkan nasi goreng cina, telur mata, ayam goreng seketul dengan teh tarik baru RM 4.50. sampai aku tak sampai hati nak bayar.

Ok ada 3 jek pilihan aku. aku bukanlah pekerja yg suka menghabiskan masa di kedai makan pada waktu pagi. aku banyak makan kat kafe ofis jek. sekali lagi orang ipoh, sila ambil perhatian terhadap kedai-kedai makan di atas.

Sunday, July 24, 2011

legenda grunge malaya : selamat tinggal dunia


ok aku memang lambat follow band nie. masa kecik2 dulu memang pernah dengar lagu2 dorang macam vio pipe, the chemistry, girl friday tapi album Selamat Tinggal Dunia (2005) telah meninggalkan kesan yg besar dalam hidup aku. Sejak dari itu aku mula mengumpul balik semua album2 butterfingers dari terawal sampai yg latest.

" haziq, ko dah dengar album butterfingers baru? tajuknya selamat tinggal dunia. ko dengar je lagu daulat tuanku kompem ko jatuh cinta" begitulah mula2 pengaruh dari kawan aku yg membawa aku ke dunia grunge melayu. tapi lagu yg mula2 aku dengar dari album tu lagu "merpati sejoli" sebab masa tu pakai kaset, aku malas nk rewind ke belakang.

yaa..daripada lagu "merpati sejoli" yg rancak dan penuh dengan elemen grunge telah membuat aku terus tertarik untuk mendengar lagu2 yg seterusnya. "merpati sejoli" juga pernah dikritik oleh ramai wartawan kerana dikatakan lagu itu menghina mereka berdasarkan lirik "wartawan hiburan, pondan homoseksual".

aku kemudian mencari lagu "daulat tuanku" seperti yg disarankan kawan dan mendapati lagu ini sama kencang seperti "merpati sejoli" dengan lirik yg begitu makan dalam bak kata orang. "parti hujung minggu, kereta BMW, cari gebu2 teman beradu" lirik lagu ini membawa maksud mendalam kepada orang2 kaya yg mementingkan kehidupan dunia.

ada banyak lagi lagu2 yg menarik dalam album ini. antara faveret aku selain lagu2 diatas ialah "kabus ribut". sedikit sentimental dan menenangkan, menyegarkan halwa telinga setelah mendengar lagu2 yg berunsur keras. begitu juga dengan lagu "taman tasik perdana" yg membuatkan aku rasa macam nak bersiar2 kat sana sekarang jugak.

album ini telah meninggalkan pengaruh yg besar dalam pengaruh aku kepada muzik. daripada elemen grunge yg mantap dan padu sehingga penulisan lirik yg mendalam. sedikit mengecewakan kerana album terbaru kembali (2008) gagal untuk menarik minat aku kerana aku melihat mereka sedikit lari dari perjuangan asal.

terima kasih butterfingers kerana mengeluarkan mahakarya terhebat untuk simpanan umat manusia....

Wednesday, July 20, 2011

larry crowne : tipikal tom hanks



aku pun tak tau sejak bila cite ni ada kat wayang. tak bajet pun nak tengok cite ni sebenarnya (hajat asal nak tgk tahap kebodohan cite transformers). tapi nasib baik la dah full pulak. sedang aku membelek2 nak tengok cite mana pulak, aku terjumpa 2 poster yg menarik dengan 2 orang pelakon faveret aku iaitu tom hanks (larry crowne) dan jim carrey (mr.popper penguin). aku dan dia mengambil keputusan untuk menonton larry crowne.

mengisahkan tentang larry, seorang ex tukang masak navy yg bekerja di sebuah supermarket. beliau dikenali sebagai pekerja yg dedikasi dan bertanggungjawab tetapi telah dipecat kerana tidak mempunyai kelulusan tinggi. akhirnya beliau terdesak untuk menyambung pelajaran dan memasuki sebuah kolej dan mengambil kursus speech 217, kursus ucapan tak rasmi dan bertemu dengan cikgu lakonan julia roberts.

banyak peritiwa yg berlaku sepanjang tempoh pembelajaran beliau, antaranya bertemu dengan geng skuter dan terlibat dalam cinta remaja. antara babak yg seronok disaksikan juga semasa pembelajaran speech 217 berlangsung.

larry dan skuter beliau


dapatkah beliau menamatkan pengajian? bagaimana pulak hubungannya dengan julia roberts? apakah niat geng skuter sebenarnya? haa..saspen cikit kan. hehe..nak bintang ke? aku bagi 3/5. jujurnya aku memang tak suka cite berunsurkan drama, sangat mengantok.

vilmer valderama a.k.a ketua geng skuter. antara watak faveret aku.

"heloo~ this is window. i can't see you through the glass..."


Monday, July 11, 2011

kenapa gaban??



aku kuat!



kenapa nama blog aku gaban?

1. dia kuat, dia power. polis angkasa penyelamat umat manusia sejagat.

2. masa kecik2 dulu, sudah semestinya nie antara cite faveret aku selain satria baja hitam (gila baja pun ada satria). dan semestinya semua budak2 teringin nak jadi gaban.

3. antara ayat yg selalu orang pakai "perghh laju macam gaban" entah ape yg laju tak tau la. moto dia laju kot. kira gaban nie macam quote popular seantero dunia la.

4. last sekali, nie je idola aku kecik2 dulu selain satria baja hitam. takkan aku nak letak nama blog aku satria baja hitam? haram tak sedap langsung!

sekian terima kasih.

Saturday, July 9, 2011

superhero yang pupus

zaman 90an memang bes dan banyak kenangan. cerita2 kartun sangat diminati oleh golongan2 pada masa itu. pada zaman itu, kartun disiarkan dari jam 5.30 ptg sampai 7 malam. hari minggu pulak dari pukul 9 pagi sampai 12 tengahari. ada banyak superhero pada zaman itu yang sudah pupus dan mungkin tidak dikenali oleh kanak2 sekarang. haa..nie teman la yg nak kabor cikit kat mike..

1. Big Bad Bettleborg



antara superhero yg paling bangang pernah aku tgk tapi xtau kenapa aku boleh melekat tengok cite nie petang2. cite penuh aku x ingat, tapi lagu dia aku ingat sampai sekarang. hahaha...



video

2. Superhuman Samurai



nie lagi satu cite superhero bangang dengan lagu yg masih menghantui aku sampai sekarang. apekemende cite masuk dalam komputer lawan dgn virus ntahapahape. tapi aku masih melekat depan tv. ape kena dengan aku masa kecik2 dulu??



hero kegilaan gadis2 bawah umur..

3. VR Troopers



yang nie muncul semasa semua budak2 teringin nak jadi power rangers. nak jadi bill, jackie, kimberly..cite macam biasa, takde pun robot2 gergasi yang cuba memecahkan perpaduan. cite nie tak banyak efek pun kt kanak2 seperti power rangers. hasil yg gagal..



kami sempoi tau?? tau ke idok??

Tuesday, July 5, 2011

hikayat sang kancil dan buaya

pada zaman dahulu, semasa aku masih muda remaja dalam tahun 90an, tv pendidikan dan sesame street dalam bahasa melayu adalah hiburan aku. kome mesti ingat lagi kan tv pendidikan pernah menayangkan kartun animasi pendek bertajuk "sang kancil dan buaya". aku cuba2 jgk la cari kat youtube dan aku jumpa..hip hip hurey!

video


best kan? adakah kartun ini menggamit kembali kenangan lama anda seperti saya? =)