klik sini kalau berani!

kome hensem tapi takde ipad. nah ambik la!

Saturday, August 27, 2011

Duit Raya

Masuk bulan 8 hari tu aku dah mula kerja bodoh2. Malu la nak kabo, kome tau aku dah koje dah la. Dugaan bagi orang yang mula kerja menjelang raya ialah duit raya. Aku sebenarnya dah lama bajet2 nak bagi duit raya kat budak2 nie. Yela, dulu aku je yang terima. Sampai ke tua pun aku dapat seperti yang kome boleh baca kat entri sini.Apa salahnya aku memberi pulak kan.

Tapi malangnya gaji aku yang ciput nie memang tak cukup. Ada banyak lagi keperluan yang aku nak pakai menjelang raya nie.

Kanak-kanak sekalian, maafkan aku..nanti aku dah jadi CEO aku bagi kome duit raya yek..

Thursday, August 25, 2011

Kingdom of Heaven


Kingdom of Heaven merupakan cerita epik perang terbaik yang pernah aku tonton sepanjang hidup aku. Jarang cerita sejarah islam sebegini dibuat menyebabkan aku tertarik dengan filem ini. Mengisahkan tentang Balian, seorang tukang besi yang berasa hidupnya tidak dirahmati, jiwa berkecamuk sehingga akhirnya menyertai pasukan perang salib ke Jerusalem untuk mencuci dosa. Tanpa disedari beliau sebenarnya anak kepada Lord of Ibelin yang mempunyai memerintah suatu kawasan di Jerusalem.

Filem ini secara keseluruhannya memaparkan kisah perang salib yang benar-benar terjadi semasa penaklukan Salehuddin Al-Ayubi ataupun dikenali sebagai Saladin oleh orang kafir. Balian terpaksa memimpin pasukan kafir mempertahankan Jerusalem setelah mereka tewas dalam perang Hittin. Balian menghadapi masalah kerana disebabkan ramai penduduk kampung yang bukan pejuang untuk pergi berperang.

Antara babak yang paling best dalam cerita ini semasa pasukan salib pergi menentang Saladin dalam perang Hittin. Walaupun dinasihatkan agar tidak pergi kerana itu merupakan muslihat, tetapi pasukan kafir bangang tetap meneruskan perjalanan mereka. Ditunjukkan dalam babak ini yang pasukan salib keletihan kerana mengharungi perjalanan jauh tanpa bekalan air dan tewas teruk.

Lagi babk best semasa persiapan pasukan Saladin sebelum menyerang Jerusalem dimana tentera islam telah menunaikan solat subuh sebelum pergi berperang. Berbeza dengan kebanyakan orang masa sekarang nie. Babak peperangan juga mengingatkan aku dengan cerita Lord of The Ring. Memang awesome dan realistik.

 saat dimana tentera islam memecah masuk kedalam Jerusalem


Bagi kome yang masih belum menonton, aku cadangkan cerita ini sebagai pencuci mata. Nak bintang? Aku bagi 5 bintang.

p/s : Semasa penyerahan Jerusalem oleh Balian kepada Saladin, beliau telah bertanya.." what's worth Jerusalem?"

jawab Saladin "nothing" sambil berpaling meninggalkan Balian. Kemudian beliau menoleh sambil tersenyum dan berkata....


"everything.."

Tuesday, August 23, 2011

Sahur #3

Pada suatu pagi sebelum subuh yang indah...

"Karim..bangun sahur!"


"Orang nak bangun la nie..Eh mak buat ho ho horlicks ke?"


"Ho ho hotak kamu! Bangun la cepat!"

Matrik

"Matrik? gila ko? susah kome!"

"Ahh apa barang masuk matrik. Ambik diploma masuk U terus la."

Zaman aku muda-muda cuma terdapat 1 pilihan je selepas SPM. Maksud aku akan dapat 1 tawaran je sama ada matrik ataupun diploma ataupun tingkatan 6. Pada zaman tu, matrik dianggap pilihan yang lebih menakutkan walaupun peluang untuk kerja awal lebih tinggi. Bagi orang ramai, matrik menawarkan peluang hidup mati. Sama ada kome lulus lepas tu sambung degree ataupun failed kemudian tak dapat sambung mana-mana.

Pada aku, sistem matrik nie sebenarnya ok. Aku akui kat matrik dulu memang aku study gila-gila. Takde masa nak sosial langsung. Sebab aku telah ditanamkan pemikiran yang aku mesti lulus kat matrik nie. Masa sem 1, result aku teruk. Ramai budak yang failed dan dibuang matrik. Bagi yang dah give-up, deme masuk UiTM untuk pengambilan Disember. Aku pun dah hampir give-up, tapi memandangkan aku dah separuh jalan, aku teruskan jugak la. Alhamdulillah sem 2 pointer naik sikit.

Apa yang aku cuba sampaikan di sini? Aku tengok budak-budak sekarang nie ramai yang jadi pondan, taknak menyahut cabaran. Semua anggap matrik nie susah dan menyusahkan. Kamon la kanak-kanak sekalian, bersusah-susah dahulu bersenang-senang kemudian la bai. Mana ada benda senang dalam hidup. Berak pun memerlukan tenaga yang banyak. Ko bayangkan ko belajar matrik setahun, pastu sambung degree 3-4 tahun. 5 tahun je beb. Berbanding diploma 2-3 tahun, pastu degree 3-4 tahun. Kira la sendiri. Kome dah beso panjang. Maksud aku umur. Untuk kanak-kanak yang nak matang, aku cadangkan matrik berbanding diploma. Orang berani je yang masuk matrik nie.

(iklan matrik ini tidak ditaja oleh mana-mana pihak. sekadar pandangan aku jika ada budak bertanya best ke masuk matrik)


in hating memory...eh..sweet memory

Monday, August 22, 2011

Gambar Lucah

haaa..geli..geli...
(identiti beliau dirahsiakan untuk tujuan keselamatan)

Sunday, August 21, 2011

Kejohanan Debat Piala Naib Chanselor

Aku pernah jadi wakil fakulti untuk pertandingan debat. 2 tahun berturut-turut. Ingatkan lepas masuk kali pertama, aku taknak join dah. Malu kot kalah 3 game, sampai teammate aku menangis masa game last. Hehe. Tapi aku diberi peluang untuk membalas dendam setelah mendapat peluang untuk join lagi dalam tahun berikutnya.

Apa yang bestnya masa tahun kedua nie, fakulti bagi aku peluang untuk cari sendiri teammate aku. So aku memilih member aku merangkap budak yg paling kuat membangkang didunia, Rafiq a.k.a Goy sebagai pematah hujah dan pematah kaki lawan. Saudara Mono aku pilih kerana beliau seorang pandai bercakap dan banyak hujah bernas selain pernah menjadi wakil Matrik dulu. Untuk simpanan aku pilih Wani sebab dia kiut dan pernah masuk pidato.

Aku dapat merasakan gandingan aku, goy, dan mono berupaya untuk mengembalikan kegemilangan fakulti kami setelah diaibkan tahun lepas. Selain mempunyai ikatan kimia yg amat rapat, kami juga telah lama kenal semenjak dari Matrik lagi.

Perlawanan pertama menentang Team Tamhidi (matrik usim). Sebagai super senior, aku dapat menghidu bau-bau kemenangan bakal berpihak kepada kami tanpa mengetahui siapa lawan kami yang sebenar. Tiba-tiba kami mendapat berita gempar, Mono gagal hadir ke lokasi pertandingan. Aku dah menggelabah, Goy menjadi histeria. Mono nie watak penting, dia takde memang kami tak bersemangat. Sudahnya Wani terpaksa masuk ganti setelah Mono gagal datang.

Dalam game nie, kami jadi pihak kerajaan. Wani sebagai Perdana Menteri, aku Timbalan, dan Goy Menteri Pertahanan. Dalam ligat kami berdebat, barulah kami tau lawan kami pernah mewakili negeri masing-masing dalam debat. Setiap hujah kami berjaya mereka potong. Manakala hujah mereka langsung tak dapat dimatikan. Kami kalah teruk. Kalah teruk dengan budak-budak memang melemahkan semangat kami.


"Goy, awat hang tak bangkang depa cakap? hang kan suka bangkang2 nie"
"Hang nak bangkang apa? isi depa semua betul kot"

Friday, August 19, 2011

Cuci Kereta Paling Mahal Di Dunia

Masa masa aku belajar kat Nilai dulu, cuci kereta cuma RM 8. Dekat Ipoh nie ada RM 3 punya. Tak caye? Kome pergi kat Jalan Kampar. Tapi tahukah kome berapa ringgit kalau nak cuci kereta kat sini? 12000pound beb. Nak cuci kereta tapi harga cuci lagi mahal dari harga kereta. Maksud aku kereta Viva aku la.


Ape yang best cuci kereta kat sini? Di sini mengamalkan cara komputer untuk mencuci segala kekotoran. Maknanya sekecik-kecik kuman yang mengotorkan kereta pun deme boleh cuci tanpa ada masalah. Deme juga menggunakan syampu yang termahal dan juga wax yang terbaik. Jadi kereta kome boleh tahan berkilat lebih lama berbanding kereta jiran sebelah.


Sape yang rajin cuci kereta kat sini? Kalau dilihat dari senarai gambar, sudah tentu la terdiri daripada mereka yang tak tau mana lagi nak habiskan duit yang beriban-riban seperti selebriti dan pemain bola. Tidak terdapat laporan lagi yang pekerja Majlis Perbandaran London turut menghantar kereta mereka ke sini.
Apa yang menjadi masalah di sini ialah kebanyakan orang yg menghantar kereta mereka berasa sayang untuk memandu pulang kerana taknak mengotorkan kereta mereka. Macam-macam hal...




Thursday, August 18, 2011

Segmen : Ucapan Hari Raya Bloggers


Ini ada satu segmen yang aku join sempena hari raya. Segmen ini adalah tajaan Cik Pop. (tepuk3) Bagi kome yang nak join kome boleh klik kat gambo atas atau kat sini.


Dikesempatan ini teman ingin mengucapkan selamat hari raya kepada semua rakan bloggers, ibu bapa dan kawan2 yg mengenali diri ini terutamanya kanak-kanak dari PT 5226, Taman Desa Anggerik. Tahun nie kome puasa penuh tak? hehe..Teman nak mintak maaf kalo teman ade terkaso bahase atau berguro tak kena tempat kepada kome semua. Akhir kata, majulah sukan untuk negara. 

Kad Raya

Zaman aku kecik-kecik dulu, memang dah jadi kebiasaan kami untuk hantar kad raya kat orang. Yela, masa tu mana ada facebook apatah lagi emel. Semua guna manual jek. Seronok kot bila dapat kad raya nie. Terasa macam banyak peminat jek.

Tapi bagi insan yang sukakan cabaran macam aku nie, aku takde la hantar kad raya pada kawan-kawan jek. Kome yg lain pun boleh try jugak. Aku pernah hantar kad raya kat Sultan Perak, Agong, Tun Dr. Mahathir, dengan Tuan Guru Nik Aziz. Cuma Mahathir je yang tak balas kad raya aku.

Kad raya Sultan Perak paling awesome. Kaler emas gitu. Dekat sampul pulak dia tulis Encik Mohd Haadziq. Boleh kome bayangkan perasaan budak kecik (masa tu aku 9 tahun) bila dapat kad raya dari sultan? memang aku heboh 1 kampung la. Hahaha.

Tahun nie aku nak hantar kad raya kat Obama. Agak-agak berapa kena setem yek?

Wednesday, August 17, 2011

Siri Barang-Barang Legend #1 : Handphone First Aku

Aku memang minat dengan barang-barang yg rare dan legend nie. Seperti mana manusia-manusia lain di dunia ini, handphone telah menjadi kewajiban untuk semua. Bukan macam zaman aku belajar dulu. First time aku nampak kawan aku pakai handphone masa Form 3, lepas PMR. Masa tu ramai la kawan2 aku yang kaya tayang handphone masing2. Padahal pakai 3310 jek. Aku yang suci masa tu sangat lah takjub melihat benda aneh tersebut, lebih2 lagi aku tau benda tu mahal dan aku tak reti pakai pun, kecuali main game ular. Ada timbul gak keinginan nak pakai handphone, tapi bila aku pikir yang aku duduk asrama, aku lupakan niat aku tu.

Masa Form 5, aku nekad untuk nak jugak dapat handphone memandangkan lepas nie aku dah habis sekolah dan kawan2 aku pun dah ramai yg ada. Walaupun aku duduk di Ulu Kinta tapi aku taknak digelar orang ulu. Jadi pada tahun tersebut aku berusaha mengumpul wang sebanyak yg boleh. Kalau macam mak aku bagi belanja RM50 untuk bulan tu, aku simpan RM10. Kadang2 dapat RM5 jek sebab nafsu dalam badan terlalu kuat. Tapi semangat dan keinginan untuk memiliki handphone pertama membuatkan aku bersemangat semula. Adik-adik, sila jadikan cerita ini sebagai 1 pengajaran.

Beberapa hari sebelum trial SPM, aku dah hampir2 give-up. Duit simpanan belum mencecah RM100 lagi. Harga handphone masa tu dalam RM300-RM500. Itupun yang bodoh punya. Untuk menguatkan lagi semangat aku, aku ambil keputusan untuk beli simkad dulu. Sebab ramai kawan aku yg pakai maxis, aku pun beli la maxis.(aku masih pakai nombor nie sampai sekarang) Sekurang-kurangnya beli aku dah beli simkad, aku mesti akan beli handphone jugak kan. Ye dak? Bijak betul aku masa tu.

Akhirnya masa yg ditunggu-tunggu pun tiba. Selepas kami meraikan hari kemerdekaan bagi pelajar sekolah, esoknya aku terus menuju ke Yik Fong, Ipoh. Tempat perkumpulan handphone lebih kurang macam Sg Wang Plaza la. Malam tu aku kira duit simpanan aku, ada RM150. Untuk melengkapkan impian gemilang aku, terpaksa la aku korek simpanan Tabung Haji RM100. Cukup la untuk beli yg second hand punya. Disebabkan aku minat dekat handphone yg orang jarang pakai, maka aku pun pilih la Nokia 6610 second hand. Ada kaler, polyfonik, takde kamera. Cukup-cukup duit aku. Bila dapat je pegang tu, dia punya eksited jangan cerita la. Macam kera dapat bunga. Tak habis-habis dok belek2, pegang2, raba2 sambil belajar cara-cara nak taip SMS.

Handphone nie agak lama aku pakai, sampai aku masuk U. Gila sayang kot, beli dengan duit simpanan sendiri. Tapi kat mana la dia sekarang nie. Ape pulak handphone first kome?

handphone yg buat aku gila simpan duit selama setahun

Tuesday, August 16, 2011

10 Kisah Perpindahan Paling Hensem

Hari nie aku nak share sikit 10 kisah perpindahan pemain bola sepak yang gempak dan mencuri tumpuan dunia. Kisah ini adalah untuk perpindahan yang menjadi dan kisah perpindahan yang hanya manis di mulut tetapi hanya kosong semata-mata bagaikan makan char ketiow tapi takde udang.

1.Steven Gerrard ke Chelsea?

Ini kisah silam sebelum tahun hijrah dimana coach Chelsea masa tu Jose Mourinho ingin menguatkan skuad dengan menambah Kapten Fantastik Gerrard kedalam skuad Chelsea. Perpindahan hampir menjadi kenyataan apabila Gerrard telah menolak kontrak baru empat tahun dari Liverpool dengan gaji 100 000 pound seminggu pada 2005. Malangnya tak lama kemudian Gerrard mengubah fikirannya dengan menandatangani kontrak baru dengan Liverpool.

Jom ikut abang pergi Chelsea. abang boleh bagi banyak piala kat kome.

Sudahnya: Gerrard masih di Liverpool. Mourinho pula bahagia bersama-sama Madrid.


2. Perpindahan Rekod Dunia Kaka ke Manchester City

 Kaka menayangkan jersi beliau setelah bersetuju untuk kekal di Milan

Ini lagi satu transfer saga yang mengegarkan dunia dan penyokong Milan. Sampai deme merayu-rayu Kaka supaya kekal di Milan. Kisah bermula apabila mata duitan Sheikh Mansour dari City cuba untuk memancing Kaka dengan yuran perpindahan rekod dunia sebanyak 100juta dan gaji mingguan 500 000pound. Perpindahan ini dikatakan hampir berjaya lebih-lebih City berjaya mengejutkan dunia dengan menandatangani Robinho dari Madrid sebelumnya. Kaka yang pada mulanya berdiam diri bagaikan hampir bersetuju akhirnya menolak tawaran dari City.

Sudahnya : Kini di Madrid sebagai pemanas bontot bench Santiago Bernabeu.


3. Luis Figo menjadi Judas ke Madrid



Figo yang telah mencipta nama di Barca dan menjadi kesayangan penyokong membuat tindakan mengejutkan dengan berhijrah ke kelab musuh ketat, Real Madrid. Penyokong Barca yang marah telah membakar jersi Figo dan melemparkan kepala babi kepada beliau semasa pertemuan Barca vs Madrid pada 2002 di Camp Nou.

Sudahnya : Membuat keputusan yg tepat apabila berhijrah dengan membantu Madrid mengutip gelaran Liga Sepanyol dan menjulang Champion League pada 2001.


4. Anelka Si Budak Hingusan ke Madrid

 menang bermacam-macam tidak menjadikan beliau disayangi

Apabila Wenger membeli Anelka yg masa itu berumur 17tahun dengan harga 500 000pound dari PSG, ramai yang menganggap beliau telah membuat pembelian yang bijak. 2tahun di Arsenal saja beliau telah mendapat gelaran juara liga dan Piala FA. Madrid segera membuat tawaran untuk Anelka dengan harga 22juta pada tahun 1999 dan Anelka yang masih budak terus bersetuju dengan tawaran berkenaan.

Sudahnya : Menjadi sampah paling mahal di Madrid sebelum berhijrah ke pelbagai kelab dan kini menemui cinta sejati di Chelsea.


5. Carlos Tevez Yang Setia



Dari Corinthians beliau ke West Ham walaupun perjanjian beliau dikatakan tidak sah. Apabila West Ham bergelut di liga, beliau mula berhijrah ke Manchester United dan mendakwa Man Utd adalah kelab terbaik dan beliau tidak akan berpaling tadah. Kemasukan Berbatov mula mengecilkan peluang Tevez menyebabkan beliau mula merajuk. Liverpool membuat tawaran tetapi Manchester City lebih cepat menyambar. Perpindahan mula menjadi kontroversi apabila City yang berbangga mula memanaskan bontot Man Utd dengan poster "Welcome To Manchester".

Sudahnya : Sekarang merajuk pula dengan City dengan alasan rindukan keluarga. Macam budak-budak. 


6. Torres ke Chelsea

 failed!

Torres yang menjadi hero pujaan The Kop mengambil tindakan mengejutkan dengan berpindah ke Chelsea. The Kop nyata tidak dapat menerima keputusan beliau kerana menyangka beliau seorang yang setia walaupun pada musim itu beliau memang bermain dengan bangsat kerana baru pulih dari cedera. Menjadi rekod perpindahan British paling mahal dengan harga 50juta pound.

Sudahnya : 1 gol dari 14 penampilan. Memang berbaloi-baloi.


7. Ronaldo akhirnya ke Madrid



Menjadi pemain kesayangan di Man Utd dengan beratus-ratus gol dan pelbagai gelaran. Ferguson yang marah dengan bidaan dari Madrid mengeluarkan ayat popular tahun tersebut "Aku tak akan menjual sebijik kuman pun kepada Madrid apatah lagi Ronaldo". Setelah bertahun-tahun Madrid cuba memancing beliau dan Ronaldo juga bermain seperti ayam pada tahun terakhirnya, akhirnya Ferguson mula pasrah dan bersetuju melepaskan Ronaldo dengan bayaran rekod dunia 80juta pound.

Sudahnya : Ini baru berbaloi-baloi. Penjaring terbanyak Liga Spain dengan 40 gol dan menang kasut emas Eropah dengan 53 gol dari 54 penampilan.


8. Cinta 3 Segi Fabregas, Arsenal, dan Barca.

selamat pulang

Dibeli dari akademi Barca pada 2003 dan pantas menjadi legenda di Arsenal. Menganggap Wenger seperti ayah tetapi tidak pernah menyembunyikan cinta beliau kepada Barca. Kecewa dalam beberapa tahun terakhir beliau di Arsenal kerana gagal mengutip sebarang trofi disebalik rakannya di Barca bosan menjulang bermacam-macam piala. Apabila Ronaldo ke Madrid, beliau mula merajuk dengan berkata "Ronaldo berpindah sebab dah menang macam-macam di United, tapi aku nak pindah sebab aku takde menang pape pun"

Sudahnya : Berjaya pulang ke pangkuan keluarga di Barca akhirnya.


9. Mata Duitan Pierre van Hooijdonk

 7000? Buekkk!!!

Berpindah dari Celtic ke Nottingham Forest kerana tidak bersetuju dengan tawaran gaji. Membantu Forest menang Championship pada 1998 dan menjadi top scorer seterusnya ditawarkan kontrak baru 7000pound seminggu. Beliau nyata berang dan berkata "Duit itu hanya cukup untuk orang takde rumah, bukan untuk player power macam aku"

Sudahnya : Tersingkir liga pada tahun seterusnya


10. Pemain Impian Dimitar Berbatov

 punca kemalasan beliau

Mencipta nama di Tottenham setelah menjadi gandingan berbisa bersama Robbie Keane. Beliau mula menjadi rebutan banyak kelab temasuk Citydan akhirnya berpindah ke Man Utd dengan nilai 30juta pound, pemain termahal United setakat ini kerana katanya "saya dah baca sejarah United, saya tak jumpa lagi sejarah City".

Sudahnya : Berjaya menyakitkan hati penyokong United dengan gaya permainan malas beliau, walaupun menjadi penjaring terbanyak liga dengan 20gol pada 2010.

sumber artikel : eurosport



Monday, August 15, 2011

sahur #2

"Goy, jom sahur kat mcD nak? Aku teringin la" Kata aku pada suatu malam selepas tarawih.

"Ok gak, aku takda hal. Boring asyik pi kat mamak ja. Weh esok nak pi hang kejut la aku" Wah beliau terus setuju. Tak sia-sia aku ajak.

"Pasal tu mike jangan risau. Tau le teman nak handle camne nanti" Loghat Perak aku mula keluar setelah hidangan-hidangan mcD mula bermain-main di minda. Macam auto translations la.

:
:
:
:
:
:
:
:
:
"Woi bangun! kata nak sahur kat mcD!"

"Jap la, aku nak bangun la nie" Kata beliau sambil menggeliat manka. Haram takda semangat nak makan langsung. Lepas 5 minit lebih kurang, kami pun terus bersiap dan bergerak ke alam impian.

Di mcD, ramai jugak orang yang mempunyai impian seperti kami. Sedang aku mula merenung-renung hidangan yang ingin diterjah, tiba-tiba beliau yang arif lagi bijaksana memandang aku sambil tersenyum simpul.

"Haadziq, pakai duit hang dulu. Beg duit aku tertinggal la. Hehehe"

Celaka. Kurang pahala puasa aku.

Sunday, August 14, 2011

Tahniah Arsengal #2

Sebagai pelapor dan penyokong kuat kepada kem Man Utd, sudah menjadi kewajipan aku untuk berpuasa dan melaporkan perkembangan terkini dari kem musuh lebih-lebih lagi Young Arsenal. Liverpool? Jangan buang masa aku, pasukan itu untuk golongan-golongan tua sahaja. Semalam pasukan bajet muda ini telah bertemu dengan pasukan Kota Bharu (Newcastle) dalam perlawanan pertama dan ini sedikit ulasan dari aku.

1. Seperti biasa, perlawanan melibatkan Arsenal amat menarik untuk disaksikan. Penuh menghiburkan dan rancak. Tetapi seperti biasa juga bila mereka menggentel sampai ke pintu gol, mereka akan bertanya "Eh kita dah sampai depan gol nie, nak kena passing lagi ke?" macam haram.

2. Joey Barton memang ganas. Aku rasa beliau nie sebenarnya ketua perusuh yang paling dikehendaki di kota London.
ko apehal? ko apehal?

3. Gervinho? mamat nie memang cemerlang masa pra-musim. Malam tadi pun dia ok, cuma bangang jugak bila dah sampai depan gol tak reti-reti nak shot. Beliau juga berjaya menghiburkan perlawanan malam tadi dengan aksi pergaduhan dengan Barton setelah berpura-pura diving di kotak penalti.

"kura-kura dalam perahu. Ko ingat aku tak tahu?" marah Barton kepada Gervinho

4. Nampak beno Arsenal sangat-sangat merindukan Fabregas dan Nasri. Ramsey haram tak boleh pakai. Song? Tanggalkan kasut orang dia pandai la.

bro sorry bro..gua tak sengaja. nanti gua belanja lu bukak puasa ok..

5. Tamat perlawanan. 0-0. Ulasan tak banyak sebab takde gol. Rasa macam dah banyak pahala puasa aku kurang hari nie. Takpe lah, malam nie deme pulak yang mengutuk aku. Hidup ini kan ibarat Wenger, dulu di atas sekarang di bawah.

Friday, August 12, 2011

Mimpi Jadi Kenyataan

Seperti kebiasaan selepas sahur aku akan berangan-angan sebelum tertido. Orang cakap tido masa bulan puasa pun dapat pahala. Jadi aku sedaya upaya cuba untuk menambahkan ibadah tido aku kerana nak harapkan ibadah yang lain amatlah sukar sekali. Setelah Liyana Jaymay dan Juliana Evans berebut untuk masuk ke dalam mimpi aku, maka aku pun tertidur la.

Dalam mimpi aku, aku bermimpi menjadi jejaka idaman universiti. Mempunyai seorang awek persis Acha Septriasa cukup untuk membuatkan aku dicemburui gadis lain. Bagi jejaka pulak, aku yang memandu sebuah Ferrari Enzo cukup untuk membuat mereka panas. Yaa..Ferarri Enzo tuan-tuan sekalian, walaupun dalam mimpi tapi perasaannya indah sekali.

Aku terbangun dalam pukul 10 pagi camtu la sambil tersenyum mengenangkan Ferrari Enzo tadi. Tiba-tiba telefonku berbunyi...

"Hello ini encik Haadziq ke?" terdengar suara seorang perempuan di talian.

"Yee saya.."

"Saya Ida. Encik ada masuk laman web Peugeot ke baru-baru nie? untuk uji kereta 308 turbo?" tanya beliau. Aku sudah mula berdebar-debar.

"Yee ada.." Dup Dap Dup Dap..

"Baik kami ada di Ipoh sekarang nie, jika encik free encik boleh datang bila-bila masa saja untuk sesi pandu uji. Thanks.."

Mimpi Enzo dapat Peugeot 308 Turbo. Jadilah..Untuk kome yang nak test drive macam aku, boleh masuk kat laman web ini.

Aku nak bersiap sekarang. Bye..

tiba-tiba aku rasa kereta nie lawa..

Thursday, August 11, 2011

tanda-tanda PC anda diserang virusul

Virusul adalah bahasa ciptaan aku yang bermaksud virus/malware/trojan dan yang sama waktu dengannya. Dengan kebolehan yang ada pada aku, ingin aku berkongsi tentang tanda-tanda komputer kome diancam oleh keancaman ini.

virusul dan konco-konconya

1. Komputer kome bercakap dengan kome.

Jangan takut kanak-kanak sekalian. Tidaklah bermaksud bahawa komputer ini tiba-tiba mengucapkan "hai" kepada anda di saat anda sedang asyik bermain game, tetapi muncul 'pop-up'  seperti iklan pada window komputer kome. Lebih menghairankan lagi bahawa beliau asyik berlari-lari di windows kome bagaikan tidak berpuasa. Inilah tanda kewujudan virusul Rogueware.

2. Komputer Bergerak Lambat

Jika tiba-tiba kome mendapati bahawa komputer kome sangat lembab dan menyakitkan hati, itulah tanda bahawa virusul sudah menyerang masuk. Ini kerana organisma jahat ini berperanan menyerap kekuatan dan kelajuan komputer kome. Tetapi jika kome masih menggunakan perisian intel pentium, windows 2000 dengan RAM 512mb, anda dinasihatkan mengabaikan mesej diatas.

3. Internet Berubah Menjadi Siput Babi

Ini satu lagi peringatan serius. Jika kelajuan internet kome seperti siput khinzir walaupun kome memakai unifi, itulah juga tanda-tanda kejadian. Organisma terkutuk bernama Malware sangat suka menggunakan internet untuk kepentingan peribadi dan mengabaikan hak anda yang membayar bil setiap bulan. Lebih kurang macam parasit laa..

4. Ada File Yang Hilang Atau Korup

Ini dah macam tanda-tanda akhir kiamat. Cacing (Worm) ini sangat pintar sehingga mampu untuk menghapuskan file dalam simpanan anda. Jika sudah sampai ke peringkat ini, segeralah bertaubat.

5. Antivirus hilang dan Firewall Tidak Aktif

Virusul bertahap jeneral mampu untuk menghilangkan dan mematikan antivirus anda. Pastikan antivirus anda diupdate selalu.

6. Komputer Dengan Bahasa Uganda

Jika anda tidak mengetahui bahasa apa yang terpapar di komputer anda, faham-faham sajalah. Jika anda masih memahami bahasa yang dipaparkan seperti bahasa papua new guinea, jangan pula berasa gembira dan melakukan sujud syukur kerana ia tetap membawa maksud yang sama : Virusul.

7. Komputer Menjadi Gila

Hal ini banyak terjadi. Tiba-tiba komputer anda menghantar emel kepada kawan-kawan dan anda dimaki oleh mereka tanpa anda mengetahui puncanya. Jangan menangis apabila dimarahi sebegitu rupa tetapi alihkan kemarahan anda pada komputer anda. Jangan menghantar komputer anda ke Hospital Bahagia walaupun beliau sudah gila, tetapi scan lah komputer anda dengan perisian anti-virusul terkini.

Wednesday, August 10, 2011

movie review : tactical force



Cerita nie aku rasa takde tayang kat Malaysia kot. Kenapa? Yang tu kita taktau. Mengisahkan tentang sekumpulan SWAT diketuai Kapten Tate (Steve Austin!) yang bangang dan susah diajar. Walaupun kejayaan operasi mereka adalah 100% tetapi cara mereka amatlah tidak digemari oleh pegawai atasan kerana menyebabkan kemusnahan yang banyak dan membahayakan nyawa orang awam.

Pada suatu hari yang indah, mereka telah mengadakan latihan di sebuah kilang lama kot. Tanpa mereka ketahui, pada masa itu juga berlaku urusniaga antara sekumpulan samseng Russia dan samdol Italy. Pada masa ini samseng KL iaitu Shark telah pun mati di tangan Dragon. Ok aku bergurau. Masalah bermula apabila Kapten Tate dan geng telah terperangkap di celah-celah gengster tersebut. Lebih memburukkan keadaan apabila mereka hanya dilengkapi peluru getah kerana mereka hanya menjalankan latihan dan tidak berniat untuk bertempur apatah lagi membatalkan puasa.

Apa yang dicari oleh samseng-samseng berkenaan di kilang tersebut? Haa sekali lagi aku berjaya memasukkan unsur-unsur saspen dalam cerita aku. Siapakah Kenny dalam cerita ini? Adakah beliau syaitan yang terlepas ataupun beliau anak Kenny Rogers? Adakah Kapten Tate sempat untuk berbuka puasa bersama-sama The Rock? Untuk mengetahui kesudahan cerita ini kome boleh download kat sini. Ini versi Blue-Ray. Aku memang mementingkan kualiti.

Bagi aku cerita nie boleh tahan. Cuma part bergaduh macam tak berapa real dan Kapten Tate masih suka bergusti. Ada beberapa babak yang agak bangang dan tak masuk akal. Paling aku tak puas hati sebab benda yang samseng-samseng ni dok berebut. Demmit!

Nak bintang? aku bagi 3/5. Banyak yang aku tak puas hati.


ape lagi yang mike tak puas hati?? cer kabo..cer kabo..

wordless wednesday


Monday, August 8, 2011

sahur #1

Tahun 2010. Lokasi : PT5226 Taman Desa Anggerik, Nilai

Kringgg...Kringgg

Aisehmen..dah sampai waktu sahur ke..alahai, baru pukul 4.30 pulak. Lepak dulu la... Aku ambil keputusan tarik selimut balik sambil snooze jam lagi 15minit.

Krohhh..Kroohhhh

Kringgg..Kringggg

Baru pukul 5.00 pulak..Aku tak puas tido lagi nie. 5.30 kang aku bangun la. Bisik aku lagi. Takda setan pun dah macam kena rasukan je aku nie.


Kroohhh...Krroohhh

Kringgg..Krinnggg

Jahanam..dah pukul 10.30..

Sunday, August 7, 2011

palestin vs israel

Benda nie aku jumpa kat facebook kawan aku. Google sedang menjalankan undian untuk meletakkan nama Palestin atau Israel pada peta Google Earth. Jika anda ambil berat dan bukannya mahu menurunkan berat badan semata-mata, sila undi Palestin! (wajib)


untuk undi, sila klik di sini

allahuakbar!

Friday, August 5, 2011

kisah tragik di bulan puasa

Pada suatu petang yg damai (kenapa banyak intro crita aku macam karangan sekolah menengah?) aku mengambil keputusan untuk tido. Mana tau dapat mimpi Liyana Jasmay lagi ke. hehe. Sedang aku lena dibuai mimpi, ditemani pula dengan cuaca sejuk kerana baru lepas hujan, tiba-tiba telefon berbunyi...

"haadziq, ko kt mane?"

"aku kat rumah la. ape ke nye?"

"wei hang free tak free sekarang? tolong aku jap, aku tunggu ko kat restoran ayam penyek sebelah JJ nie" ahh sudah, apa bala pegi ayam penyek tengahari nie, aku dah lama bertaubat dah.

"ok ok 5 minit" sebab aku rasa bosan di rumah, apa salahnya aku keluar bersiar-siar. Aku takda niat untuk buat jahat. Tidak sekali-kali.

Sampai je aku kat sana, member masih belum sampai. Betul-betul janji melayu nie. "Ko kat mana weh? aku dah sampai la"

"Ko masuk restoran tu, jumpa ngan Puan Lisa. Nanti dia bagitau la" nak jumpa orang lain pulak. Sabor je la..

"Assalamualaikum, salam ramadhan. Boleh saya jumpa dengan Puan Lisa?" ayat kena power, sebab yg jaga kaunter awek indon cun.

"Sebentar yaa" alamak lembut betul suara awek nie. Tiba-tiba keluar awek hot dari dapur. Halamak ini ke Lisa. Aku dah rasa macam bau-bau lawak dah.

"Awak kawan Pijoi yek? Jom ikut saya. Tolong angkat kotak nie yek" mana pulak minah nie nak bawak aku. Aku mengucap untuk menghilangkan ketakutan.

Setelah sampai ke sebuah tempat macam kiosk, dia mula mengeluarkan barang-barang dari kotak tersebut. Ada rokok elektronik rupanya. Setelah siap susun apa semua, dia senyum kat aku..

"Ok, awak jaga kiosk nie sampai pukul 10 malam nie yek"

?????????

"Eh, Pijoi tak bagitau ke? dia mintak tolong awak jaga kejap. takde orang nak jaga hari nie" Puan Lisa menjelaskan setelah melihat aku terpinga-pinga. Aku cuba tersenyum walaupun senyuman aku sebijik macam Chibi Maruko Chan.


hehe..hehe..hehe


Jam baru menunjukkan pukul 4.30 petang..

Aku rasa macam baru kena lawak bang-bang boom jek..

Thursday, August 4, 2011

Kenny Rogers : The Gambler

Tahukah anda selain daripada pandai membuat ayam golek, Kenny Rogers juga merupakan seorang penyanyi country terkenal? Dah tau takpe la sebab aku baru tau. Kome boleh layan lagu nie sebab lagu nie memang layan dan super duper best. Bagi peminat Supernatural, mesti kome pernah terdengar lagu ni dalam episod 4 season 6 bertajuk "weekend at bobby"

Papehal hal, layan dulu..

video


On a warm summer's eve
On a train bound for nowhere
I met up with the gambler
We were both too tired to sleep
So we took turns a-starin'
Out the window at the darkness
The boredom overtook us, and he began to speak

He said, "Son, I've made my life
Out of readin' people's faces
Knowin' what the cards were
By the way they held their eyes
So if you don't mind my sayin'
I can see you're out of aces
For a taste of your whiskey
I'll give you some advice"

So I handed him my bottle
And he drank down my last swallow
Then he bummed a cigarette
And asked me for a light
And the night got deathly quiet
And his faced lost all expression
He said, "If you're gonna play the game, boy
You gotta learn to play it right

You've got to know when to hold 'em
Know when to fold 'em
Know when to walk away
Know when to run
You never count your money
When you're sittin' at the table
There'll be time enough for countin'
When the dealin's done

Now every gambler knows the secret to survivin'
Is knowin' what to throw away
And knowin' what to keep
'Cause every hand's a winner
And every hand's a loser
And the best you can hope for
Is to die in the sleep"

So when he finished speakin'
He turned back for the window
Crushed out his cigarette
And faded off to sleep then somewhere in the darkness
The gambler he broke even,
but in his final words
I found an ace that I could keep

(ulang sampai termuntah)

Wednesday, August 3, 2011

mari belajar berpuasa

masa : 1995, darjah 1
lokasi : rumah

"umi, esok dah puasa ke?"


"iyee..haadziq pun kena puasa jugak tau"

"ok..tapi puasa tu ape?"

"puasa tu takleh makan dari pagi sampai ke malam. kalau haadziq nak puasa, esok umi kejut sahur yek"

"ok.."

keesokkan harinya. pada waktu tengahari selepas balik sekolah agama.

"umi, lapo le..huhu"

"eh puasa memang la lapo. tahan la cikit. petang nie umi masak sedap2"

"yela yela. eh puasa takleh makan kan? kalau haadziq makan cikit je boleh?" tanya aku sambil menyuap secebis roti.

masa tu aku tak paham kenapa mak aku mengeluh sambil menggeleng-geleng kepala...

movie review : limitless


cite nie takde masuk malaysia ke? kenapa aku baru je tengok cite nie?

aku pun tak tau nak ulas apa pasal cite nie, lagi2 sebab timbul persoalan di hati aku cite nie ada ditayangkan di malaysia ke tidak. ok, cite ini mengisahkan tentang seorang jejaka yg tidak berpandangan jauh dan tidak mempunyai masa depan yg gilang gemilang bernama Eddy Morra. bercita-cita hendak menjadi penulis buku tetapi harap taktau nak mula macam mana.

suatu pagi yg indah, beliau telah bertemu dengan adik iparnya, Vernon Grant seorang pengedar ehem2 yg sukses. beliau telah memberi sebiji pil kepada Eddy dan berjaya memperbangangkan Eddy yg memang bangang bahawa pil itu telah diperakui FDA. Vernon turut memberitahu bahawa pil itu berbeza daripada pil lain kerana mampu utk meningkatkan keupayaan otak.

Cerita bermula apabila Eddy mengambil keputusan untuk menelan pil tersebut dan dia mendapati tahap pemikiran beliau semakin berkembang mengatasi Patrick Starfish. namun seperti dadah yg lain, pil tersebut turut mendatangkan kesan yg buruk dan mendatangkan ketagihan. beliau turut menjadi buruan ramai orang kerana mempunyai stok pil yg banyak. lebih memburukkan keadaan Eddy mula mendapati orang yg terlibat dengan pil tersebut didapati mati ataupun mengalami sakit yg teruk.

dapatkah Eddy mengatasi masalah tersebut? apakah yg akan terjadi kpd beliau seterusnya? aku memang suka bagi elemen suprise nie. nampak macam menarik kan? bagi aku, bolehla..pemilihan Bradley Chopper sebagai Eddy Morra memang superb, cuma kalau ada tambah2 lagi dengan pelakon ternama, mesti lagi best.

nak bintang? aku bagi 3.5/5

Tuesday, August 2, 2011

aku dan artis #2

pada suatu petang yg dingin, awan tidak jelas kelihatan pada waktu itu. aku mengambil keputusan untuk mengisi minyak motor kerana motor aku memerlukan minyak dan bukannya tenaga solar. stesyen minyak terletak lebih kurang 5km dan sudah tentu aku terpaksa membawa motor aku ke sana kerana motor aku tak tau untuk mengisi minyak sendiri.

sampai saja aku di stesyen minyak, kelihatan ramai orang sedang berkumpul di tempat membayar seperti ada pesta gamaknya. adapun diriku ini tidaklah begitu teruja melihat kelibat manusia yg ramai itu apatah lagi untuk melihat aktiviti yg berlaku.

"wei aku dahaga ni cepatlah isi minyak aku!" ewah2 berani betul motor nie sound aku. sekali aku isi singgit kang baru tau. tapi aku jugak yg susah nanti. sedang aku leka memujuk motor aku yg merajuk, baru la aku sedar yg liyana jasmay ada kat pam sebelah dengan motor dia.

aku terpana seketika.


"hai, tengah pujuk motor awak ke?" sapa beliau sambil tersenyum. eh macam ada magik pulak minah nie. tau2 je aku tengah pujuk motor.

"haah. motor nie memang ngada2 sikit. tunggu masa je nak buang. hehe" taktau la apa yg lawaknya sampai aku boleh gelak. tapi dia dah senyum pun aku rs macam ada bau2 lawak je la kot.

"hee awak nie kelakar la. jom saya belanja awak duit minyak" wah peluang keemasan jangan ditolak. pedulikan la gentlemen ke idok, orang nak belanja kan. artis pulak tu..

lalu aku pun mengatur langkah bersama-sama dia untuk membayar duit minyak. peramah jugak dia nie. dari isu bersih 2.0 sampai ke isu palestin ada. bawak balik rumah nie mesti mak aku tanya bila nak kawin. hehe

aku gembira.

burung-burung turut berkicauan riang.




tak lama kemudian baru aku sedar. aku masih di atas katil. jam menunjukkan pukul 6.30 petang.

rindu


orang cakap, bila kita dah tinggalkan sesuatu baru kita akan rasa kehilangannya.

gambar nie bertarikh 17 november 2009, sebelum final exam.

rindu suasana kat umah sewa sebelum exam. buku dan nota bersepah kerana kami memang rajin.

ok, maafkan baju merah yg tido kt ujung sana. beliau kepenatan.

Monday, August 1, 2011

laszlo repasi : legenda bolasepak perak


penyokong bolasepak perak pasti tidak melupai kelibat pemain ini yg pernah menggegarkan bolasepak negara pada tahun 97-99. laszlo repasi merupakan penyerang import pasukan perak yg dianggap sebagai pembelian berbaloi pada masa itu setanding dengan scott ollerenshaw dari sabah.


pada penghujung dekad 90an, pasukan sabah telah mendominasi liga perdana dengan pemain berbakat yg mereka miliki seperti matlan marjan dan khairul azman mohamad manakala pasukan perak seperti telah melalui zaman gelap pada waktu itu dengan keputusan perlawanan yg tidak konsisten. begitupun pada pertengahan musim liga pada tahun 1997, jurulatih perak karl heinz weigang telah membawa masuk laszlo repasi untuk memantapkan lagi barisan serangan yg pada masa itu diterajui oleh azrul amri borhan. percaturan weigang nyata berbaloi apabila repasi berjaya menjadi penjaring terbanyak liga walaupun hanya masuk pada pertengahan musim.

pasukan perak musim 97 @ 99 (aku pun tak ingat)


repasi terus berkhidmat dengan cemerlang buat perak dan menjadi penjaring terbanyak untuk beberapa musim. malangnya pada pertengahan tahun 99 beliau telah berpindah ke finland dan mengakhiri karier beliau di sana. Kini, beliau yang berumur 44 tahun menjadi jurulatih untuk pasukan Youth Halasztelek FC tetapi pernah menzahirkan hasrat untuk kembali ke sukan bola sepak Malaysia tetapi pastinya bukan sebagai pemain.

 repasi kembali pada tahun 2002 semasa pertemuan perak vs melaka