klik sini kalau berani!

kome hensem tapi takde ipad. nah ambik la!

Tuesday, August 23, 2011

Matrik

"Matrik? gila ko? susah kome!"

"Ahh apa barang masuk matrik. Ambik diploma masuk U terus la."

Zaman aku muda-muda cuma terdapat 1 pilihan je selepas SPM. Maksud aku akan dapat 1 tawaran je sama ada matrik ataupun diploma ataupun tingkatan 6. Pada zaman tu, matrik dianggap pilihan yang lebih menakutkan walaupun peluang untuk kerja awal lebih tinggi. Bagi orang ramai, matrik menawarkan peluang hidup mati. Sama ada kome lulus lepas tu sambung degree ataupun failed kemudian tak dapat sambung mana-mana.

Pada aku, sistem matrik nie sebenarnya ok. Aku akui kat matrik dulu memang aku study gila-gila. Takde masa nak sosial langsung. Sebab aku telah ditanamkan pemikiran yang aku mesti lulus kat matrik nie. Masa sem 1, result aku teruk. Ramai budak yang failed dan dibuang matrik. Bagi yang dah give-up, deme masuk UiTM untuk pengambilan Disember. Aku pun dah hampir give-up, tapi memandangkan aku dah separuh jalan, aku teruskan jugak la. Alhamdulillah sem 2 pointer naik sikit.

Apa yang aku cuba sampaikan di sini? Aku tengok budak-budak sekarang nie ramai yang jadi pondan, taknak menyahut cabaran. Semua anggap matrik nie susah dan menyusahkan. Kamon la kanak-kanak sekalian, bersusah-susah dahulu bersenang-senang kemudian la bai. Mana ada benda senang dalam hidup. Berak pun memerlukan tenaga yang banyak. Ko bayangkan ko belajar matrik setahun, pastu sambung degree 3-4 tahun. 5 tahun je beb. Berbanding diploma 2-3 tahun, pastu degree 3-4 tahun. Kira la sendiri. Kome dah beso panjang. Maksud aku umur. Untuk kanak-kanak yang nak matang, aku cadangkan matrik berbanding diploma. Orang berani je yang masuk matrik nie.

(iklan matrik ini tidak ditaja oleh mana-mana pihak. sekadar pandangan aku jika ada budak bertanya best ke masuk matrik)


in hating memory...eh..sweet memory

6 comments:

Yayan said...

masuk matrik ni fun ape .. sape kata masuk matrik xde life ? xleh sosial ? chill je lah .. tyme class , kite cncentrate .. tyme riadah , maen puas2 .. yan dulu petang2 lepak tepi kolam , makan eskem , bagi ikan makan .. syok je matrik .. n skunk dh nk final year student dlm kos analytical chemistry .. berjaya survive je .. :)

izyannadira.blogspot.com

haadziq said...

yup..matrik mmg best..lepak kt kolam berlumut bg ikan makan. hehe..saja nk bagi takut budak2 nie =) dorang nie manja sgt xnk masuk matrik..

Yayan said...

diorg ni xde kekuatan sebab asyik ditakut-takutkan dgn betapa susahnya matrik ni .. haha .. act dulu dapat matrik , lepastu dip pn dpt gak .. tp choose untuk teruskan matrik sebab dh fun sgt .. dip ape yg best ? hahaha .. xmencabar minda .. drpd dip , bek amek stpm .. hahaha , mncabar sangat ! :)

Shafika Syuhada Rosli said...
This comment has been removed by the author.
Shafika Syuhada Rosli said...

matrik adep elaun . :D xyah sesusah pinjam ptptn . menanggung hutang banyak2~~~ sambung ijazah apply scholar ship . yg paling penting.. usaha, rajin .

Open Reg System | what foreign language should i take?

haadziq said...

@yayan
stpm xbes. masuk sekolah balik, pakai baju sekolah balik. haha

@syafika
betul betul betul =D