klik sini kalau berani!

kome hensem tapi takde ipad. nah ambik la!

Monday, November 14, 2011

SPM 2005

Disebabkan SPM sudah muncul kembali, tiba-tiba teringat pulak zaman aku ambik SPM suatu ketika dulu. Pengalaman paling awesome bagi budak-budak kan. Hehehe.

Di sekolah dulu aku ambik aliran sastera ikhtisas. Belajar akaun dan ekonomi asas. Apa yang best pasal susunan paper SPM 2005 ialah paper objektif akaun ialah paper last. Nampak best? Kome silap. Selang antara paper second last (tak ingat pulak paper ape second last) dengan paper last ialah seminggu. Diulang SEMINGGU. Gap seminggu yang bangang dihabiskan masa di rumah bajet macam dah habis exam padahal ada lagi paper last.

Selepas seminggu, kami budak-budak akaun yang hensem mula kembali ke sekolah dengan fikiran yang kosong. Gila hapa nak study paper akaun objektif. Sampai je asrama dah rasa macam nak pengsan. Baru kau kenal erti penyesalan. Asrama jadi tunggang langgang sebab budak-budak sains meraikan kemerdekaan mereka seminggu awal. Tingkap pecah, buku berterabur, katil tak jadi katil dan paling rare sekali ada contengan "merdeka" dekat loker beserta sedikit kata-kata semangat dari budak sains kepada budak akaun seperti "gudluck budak akaun". Semangat nak study memang hilang la mengenangkan asrama yang porak peranda.

Disebabkan asrama dah tutup, dewan makan jugak dah tutup. Malam itu kami menderita kelaparan. Nasib baik ada warden belanja kami nasi bungkus. Malam tu kami tak study. Tak ingat apa yang kami buat malam tu yang pastinya ianya bukanlah aktiviti yang berfaedah.

Keesokkan harinya baru kami cuba refresh balik benda-benda akaun yang kami dah belajar. Perghh memang seksa beb. Dah macam orang hilang ingatan. Masa jawab lagi la haram jadah. Nasib baik paper objektif. Ada jugak la benda nak kena bedal.

Habis je paper, kami tidak dibenarkan balik dengan aman. Ustaz Sidek a.k.a ketua warden bertempik marah tengok keadaan asrama. Beliau menyuruh kami bersihkan dulu asrama sebelum balik. Ahhh pasal ape pulak. Bukan aku yang buat. Aku lari ikut pintu belakang sebab taknak kemas.

Akaun aku dapat B3. Ini semua salah orang yang susun paper. Aku masih berdendam dengan beliau.

2 comments:

Anak Pak Muin said...

bm aku b3...ciss!

haadziq said...

aku dpt A1..aso yg ajar kn..haha