klik sini kalau berani!

kome hensem tapi takde ipad. nah ambik la!

Tuesday, November 9, 2010

Elok ke Susu Kacang Soya??Semua orang suka minum soya. Ada jugak yang tak suka. Dulu aku pun tak suke gak, Tapi sejak bila entah aku mula jadi hantu nie. Sampai ke suatu ketika, aku terbaca tentang keburukan susu kacang soya nie. Terkejut beruk gak la aku, betul ke soya nie tak elok? Bio betik???

Dalam bahan2 yang aku baca, susu soya nie adalah sumber protein. Semua org tau jugak kn. Tapi jika diambil berlebihan,akan menyebabkan gout .Hoho..Soya jugak dikatakan mengandungi hormon estrogen yang boleh menyebabkan kanser payudara, prostat, ovari, melemahkan otak dan tulang. Humang aih. Selain itu, soya dikatakan mengandungi phytic yang boleh menjejaskan penyerapan khasiat magnesium, zink dan kalsium oleh badan.

Terdapat kajian saintifik daripada pakar2 tentang keburukan susu soya jgk. Kome bleh klik sini untuk maklumat lanjut. Tetapi ada pakar2 pemakanan menyatakan bahawa minum susu soya sekali sekala adalah selamat.

Tapi sampai sekarang aku tak minum susu soya dah. Ada yang cakap soya nie melemahkan sistem pembiakan lelaki dan perempuan serta mengurangkan kesuburan. Bagi aku, tak minum adalah cara yg paling selamat. Terpulang la pada kome nak minum ke idok. Aku minum susu lembu je. Dijamin lazat dan berkhasiat..

No comments: